Lärdomar och misstag från att bygga en framgångsrik agil coachingbyrå – Dandy People fyller 5 år

Jag är väl medveten om att folk ofta ser mig som en ganska orädd person. Jag får ofta kommentarer som “men du är aldrig rädd för någonting”. Men som alla människor har jag haft massor av kamp varje dag för att övervinna min egen rädsla, för att bevisa för mig själv att jag kan göra något jag trodde att jag inte kunde. Och precis som de flesta har jag försökt och misslyckats mycket. Ett av mina mantran jag brukar säga till mig själv, och andra omkring mig, är att det löser sig på något sätt bara så länge vi håller fast vid våra värderingar, tror på oss själva och varandra. Eftersom Dandy People nu har fyllt 5 år och vi har vuxit till över 20 personer skriver jag det här i syfte att berätta lite av historien bakom Dandy People och dela några av mina egna personliga rädslor, övertygelser och våra utmaningar och framgångar som ett team på vägen. Inget av detta kommer att vara några silverkulor, men jag hoppas att du kanske tycker att det är värdefullt och kanske inspirerande.

The Dandy Team
Dandy-teamet på vårkonferens 2022 där vi också firade 5 års jubileum tillsammans

Att bygga en lärande organisation där snabbt och delat lärande är en nyckelstrategi

Nyfikenhet är en av våra viktigaste egenskaper som människor och vi bör alltid hitta nya sätt att utforska och öka takten i vårt eget lärande. Jag har alltid varit väldigt nyfiken och älskat att lära mig nya saker bara så länge ingen annan tvingar mig. Min egen strategi för att lära mig nya saker har ofta varit att arbeta tillsammans med människor med andra färdigheter för att lära av dem, och med dem, samtidigt som jag testar och bygger saker tillsammans. Detta har varit en av mina grundläggande övertygelser om hur man levererar värde och en grund som format hur vi vill arbeta och driva Dandy. I Dandy ser vi alltid lärande som en del av vårt jobb. Det innebär att vi formar våra uppdrag så att de jobbar två och två så ofta som möjligt, eller i team. Många gånger har vi delat ett ”1 FTE” (ja, våra kunder kallar det ibland för det) uppdrag på två personer, och vi letar alltid efter uppdrag för ett team. Anledningen till detta är både att vi har en mycket större framgång på tuffa uppdrag genom att göra det, men också att vi får lära av varandra på jobbet och vi kommer att leva som vi predikar.

Den här tron kring lärande har också från start gjort att vi prioriterar att ha ganska stort ekonomiskt utrymme för varje individ att lägga tid och pengar på att lära sig nya färdigheter utanför jobbet. Alla ansvarar för sitt eget lärande men självklart stöttar vi varandra. Genom att göra detta och alltid sträva efter att leverera värdefulla tränings- och inlärningssessioner för andra, ser vi till att vi alltid är i frontlinjen och att vi alltid kommer att lära oss, vilket gör oss redo för alla nya utmaningar som kan uppstå inom Dandy eller hos våra kunder.

Att starta eget företag – komma över rädslan för att anställa folk

Men om vi går tillbaka till början, innan vi startade Dandy People, var en av de största farhågorna jag hade att anställa människor och att vara den som ansvarar för välbefinnandet och den ekonomiska säkerheten för andra människor utanför min egen familj. Detta höll mig tillbaka i flera år från att gå längre än att ha en egen konsultverksamhet med bara mig, mig själv och jag. Detta var det första hindret jag var tvungen att hantera och komma över när jag startade Dandy People. Innan detta hade jag drivit mitt eget företag som agil coach, ungefär som vi gör idag i Dandy, men under ett annat konsultföretags paraply. På den tiden hade jag alldeles för mycket att göra och var tvungen att tacka nej till att hjälpa fler och fler kunder vilket gjorde att jag till slut ville hitta en annan lösning. Jag kände ett stort behov av att bygga mitt eget team för att hjälpa de kunder jag hade och andra som dem att överbrygga klyftan mellan affärer och IT och genom det bygga organisationer som kunde leverera kundcentrerade lösningar. Jag fick bara fler och fler kunder och jag kämpade verkligen för att hitta tid att hjälpa dem på ett bra sätt som ett enkvinnligt band. Så att veta vad jag ville göra i mitt företag var inte svårt alls. Bara att fortsätta med det jag gjorde, men tillsammans med ett team av fantastiska människor. Jag visste också att jag ville starta ett riktigt företag med människor som delade min vision, inte ett paraplyföretag där alla följer sin egen vision, och inte bara en grupp vänner som bara delar utrymmet och ibland träffas och umgås. Jag tycker ofta att det är lika värdefullt att veta vad man inte vill ha som vad man vill, speciellt när det kommer till affärer.

Efter att ha tittat runt i ungefär ett år efter någon att starta mitt företag med, insåg jag att de människor jag tyckte om att arbeta med alla hade sina egna idéer och visioner om företag de ville starta, och ingen av dem var i linje med mina. Så jag skulle behöva göra det ensam… det här kunde lätt ha blivit slutet på den här drömmen, eftersom jag var ganska säker på att jag aldrig skulle klara det ensam. Då skulle jag jobba ihjäl mig. Men så hände det att, när vi precis kommit hem till Sverige efter att ha firat jul utomlands, vi fick ett telefonsamtal på flygplatsen att min mans företag precis sålts, vilket betydde att han skulle sluta driva en heltidsverksamhet på bara ett par månader! Detta var fantastiska nyheter, både eftersom det betydde att vi som en familj skulle få en liten summa pengar från hans företag som vi kunde investera och han skulle vara tillgänglig för att hjälpa mig med min dröm. Valet var lätt. Han blev min affärspartner. Bara några månader efter det, i april 2017, startade vi officiellt Dandy People och vi hade en adress i centrum för vårt kontor där vi kunde arrangera seminarier och möten för att träffa kunder och kandidater för anställning. Efter bara ytterligare några månader, efter sommaren, var vi redan ett litet team av människor som kunde ta på sig kunduppdrag och samarbeta kring affärsutveckling, precis som jag längtade efter. Vi har aldrig haft några problem att betala ut löner, inte ens under Covid (men mer om det senare) och jag har aldrig ångrat att jag tog mig an rollen som arbetsgivare. Jag är så glad att det inte hindrade mig från att ta steget att växa mitt företag.

Att dela är omtänksamt – och det kan vara precis vad du behöver för att bygga ett starkt varumärke

Du kanske har sett eller använt de infografiska affischerna med vår logotyp på. De flesta av dem har mitt ansikte på sig eftersom jag är skaparen och designern av dem. Historien började innan jag startade Dandy People och var en av sparkarna i baken jag behövde för att fatta beslutet att starta ett eget företag. Jag skapade den första Agile in a Nutshell-affischen bara för att kunna ge något visuellt som fångade det viktigaste för klassen på Hyper Island som jag skulle köra en halvdags kort träning för, tillsammans med min kollega Per. Vi hade mycket erfarenhetsbaserade övningar som alltid, och skulle göra lite teori med hjälp av en whiteboard. Men jag kände att det behövdes något mer för att hjälpa dem att komma ihåg efteråt, så jag bestämde mig dagen innan för att göra en ensida med nyckelämnena. Efter utbildningen publicerade jag den som en PDF för nedladdning på vår blogg om någon annan skulle vara intresserad av att använda den. Och det visade sig att MÅNGA människor var intresserade. Några veckor senare var jag i Paris på en helg med Mathias och plötsligt insåg jag att jag hade över hundratals kommentarer på delningen av blogginlägget på LinkedIn och många vänförfrågningar. Min första tanke var förstås att något var fel med LinkedIn, men det var det inte. Det bara exploderade på grund av att folk verkligen gillade affischen. Att dela värdefullt innehåll gratis har varit en bra affärsmodell och därför har vi fortsatt att göra det. När vi skapar nya affischer släpper vi dem vanligtvis gratis på vår Dandy-blogg inom några dagar upp till 6 månader, och även annat innehåll som canvaser, coachningsmodeller och seriösa spel.

Några av affischerna i vår kollektion

Idag har jag tappat kontrollen över hur många nedladdningar av infografiska affischer vi har, och även hur många affischer vi har delat. Men för några år sedan var det nära 350 000 nedladdningar (helt gratis utan e-postregistreringar eller liknande). Människor inom den agila communityn översätter affischerna gratis till deras egna språk för att kunna använda dem bättre och vi delar även de översatta affischerna till alla, så idag kan vi erbjuda vår infografik om agila ämnen gratis på 15 språk till alla som är intresserade, vilket gör varumärket Dandy riktigt starkt. Om du skulle fråga de flesta managementkonsultföretag skulle de förmodligen säga att det här är ett stort NEJ för dem och alla företag. Jag skulle säga att det är exakt rätt sak att göra om du vill vara en del av den växande agila gemenskapen och om du inte vill spendera enorma summor på värdelösa varumärkeskampanjer. Naturligtvis kan det krävas lite tapperhet (vissa skulle nog kalla det dumhet), designkunskaper och att du känner dig ganska säker på att du kan din sak för att få det att fungera. Men att testa och se hur det går kan ta dig långt.

Bygga ett företag med ett starkt varumärke och ändå minimera kända risker

Eftersom jag ville bygga “ett riktigt företag” var det viktigt för mig att ha ett kontor och det var något jag inte ville förhandla med. Många småföretagare hade redan då sina kontor hemma, men för mig skulle det innebära en enorm fördel att ha en bra adress centralt i stan för att träffa kunder och jag var säker på att det också skulle bli lättare att attrahera anställda. Men vi vet att statistiken säger att de flesta startups inte klarar sig på grund av höga kostnader kopplade till långa kontrakt, och kontorsutrymmen är just det. Att få ett eget utrymme med ett långt kontrakt var ett stort Nej, och det var därför vi valde en delad kontorsyta istället. Vi valde en med den bästa adressen, ett kort hyreskontrakt på bara en månad, där vi kunde ha ett eget rum, med bra stora utrymmen för att hålla seminarier och träning, och där vi kunde ha vår hund 🙂 Det var nyckelprinciperna och fungerade bra. Vi har kunnat stanna där i 5 år, flytta in i större och fler rum när det behövts. Flytten till vårt alldeles egna kontor är nu bara några veckor bort och det känns precis som att flytta från sina föräldrar. Vi har äntligen blivit vuxna (nästan)!

Vi letade faktiskt efter vårt eget kontor redan några månader innan Covid slog till, men på grund av lite tur flyttade vi aldrig. Vi hittade inte ett utrymme som var tillräckligt bra och vi hade på något sätt en känsla av att vi kunde vänta med att bli säkrare ekonomiskt. Och vi hade tur! Om vi hade skrivit på ett kontorskontrakt med 3 års kontraktstid skulle vi ha haft det riktigt tufft under Covid för att överleva och skulle förmodligen behövt sparka en del av vår personal för att klara oss. Tack vare denna tur och andra faktorer kunde vi behålla all personal och gå igenom Covid ekonomiskt säkra och mycket mer erfarna och utrustade för att ta vår verksamhet till “nästa” nivå.

Att hitta ledningsstrukturer som följer våra värderingar – från individuella löner till teambaserade

Jag tror starkt på att bygga affärer utifrån värderingar, och som agilist är mina egna värderingar så klart starkt influerade av agila värderingar. Tidigt efter att ha startat Dandy bjöd jag in mina Dandies att skapa vårt eget “House of Dandy” för att skriva ner dessa värderingar på papper och vad det betydde för vårt beteende. Detta har varit oerhört värdefullt för oss och mig, eftersom det har hjälpt mycket att bolla idéer och situationer mot dem när vi har behövt fatta beslut om verksamheten tillsammans. Att ha dem tydliga och uttalade hjälper också till att ”hålla det utrymme” som du måste göra som grundare av ett företag om det bygger på dina värderingar. Många organisationer kämpar om grundaren lämnar eftersom de inte har vägledning av grundaren längre och andra idéer kan lätt komma och ta företaget i en annan riktning. För mig har det varit viktigt att vi alla delar samma förståelse kring varför jag fattar specifika beslut eftersom det gör att människor känner sig tryggare och jag hoppas också att de lättare känner att de vågar bidra.

The House of Dandy som har justerats många gånger under årens lopp.


Vi har definierat våra olika strukturer utifrån dessa värderingar och föreställningar om människor (teori Y), att de alltid vill bidra och göra ett bra jobb om de kan anpassa sig och påverka vad som påverkar dem. Eftersom detta är något vi jobbar med som specialister på inom det agila vet jag att detta är sant och om de beter sig på något annat sätt (teori X) har det att göra med ledarskapet eller strukturerna som håller dem tillbaka. Det var uppenbart för mig när vi startade Dandy att vi måste följa denna insikt, men det var inte alltid klart vilka lösningar som också skulle attrahera rätt personer och hjälpa oss att behålla den ekonomiska trygghet vi kände att vi behövde i början när vi startat vårt företag. Det kan tyckas självklart nu att individuella löner skulle vara fel lösning om man vill att folk ska samarbeta som jag ville, men ändå trodde vi att de flesta inte skulle känna sig trygga annars så det var vad vi började med i alla fall. Ett av våra mål i början var att få ett team av Dandies att arbeta tillsammans med kunderna. Inte bara för att det är roligare, utan för att det vi gör är riktigt komplext och svårt och det brukar göra det mycket lättare att klara sig med fler hjärnor och mer erfarenhet som man får som ett team. Jag tror mycket starkt på att 1+1 är 3 till förmån för våra kunder. Individuella löner visade sig ganska snabbt inte vara helt idealiska. Det fick människor att bry sig mer om hur mycket varje uppdrag och person fick betalt, och mindre fokus på att leverera värde tillsammans och hitta bra lösningar på kundproblem. Lönemodellen hindrade oss helt klart att bete oss som vi ville. Samarbete, kreativitet, innovation och att arbeta tillsammans som team var kärnan i min dröm Dandy och det blev inte som det var tänkt, en ny lönemodell var ett måste! Så efter ungefär ett år bestämde jag mig för att vi skulle ändra lönemodellen från individuella löner till en teambaserad lönemodell. Detta har om och om igen visat sig ha varit det rätta valet. De flesta av våra Dandies vid den tiden skulle förmodligen inte ha gått med på det, men jag hade inte ha kunnat se min dröm och vision misslyckas utan att försöka göra något åt det. Glädjande nog hade jag stöd av Mathias och tillsammans gjorde vi skiftet.

Sedan dess har vi haft en modell baserad på våra värderingar som säger att cirka 60 % av våra konsultintäkter alltid kommer att gå till våra konsulters löner. Detta gör det ganska enkelt att hantera de flesta beslut vi som företag måste ta. Kostnader för övrig personal, kontorslokaler, reklam, konferenser är en del av övriga 40%. Tanken var att skapa en rättvis modell som ger direkt värde till de som arbetar i Dandy. Om Dandy gör det bra kommer de också att göra det bra. Det tar också bort en hel del tråkiga och i mina ögon icke-värdeskapande aktiviteter som årliga lönediskussioner. Det gör vårt jobb mycket enklare och roligare.

Att ha en lönemodell som är flexibel och teambaserad möjliggör tillväxt – och hjälpte oss inte bara att överleva Covid, utan att trivas trots Covid

En annan viktig del av lönemodellen till att göra den teamorienterad för att stödja samarbete är att en del är fast och en del är rörlig. Den fasta delen är densamma för alla som arbetar som seniora agila coacher och för alla som arbetar som Enterprise agila coacher. Detta innebär att vi bara har två lönenivåer som baseras på vad vi får betalt från våra kunder. Detta kan också ändras i framtiden då vi ofta lyckas få ett fast pris för våra team. I så fall kanske lönenivåer inte heller skulle behövas. Den rörliga delen baseras på den totala faktureringen från all konsultverksamhet. Det är lika enkelt som vackert.

Upplägget av lönemodellen har också hjälpt oss att hålla oss säkra under Covid. När Covid slog till i mars 2020 förlorade vi ett uppdrag ganska tidigt för 4 av våra Dandies och vi började känna att detta kunde bli en dålig ekonomisk situation ganska snart. Lyckligtvis frågade våra Dandies om vi bara kunde stoppa den rörliga lönen tills vi såg en förändring i prognosen för uppdraget. Och i september såg vi att vi hade nya uppdrag på ingång så vi “satte på” den rörliga lönen igen. Det gjorde att vi alla hade lägre lön ett tag, bara vår fasta grundlön, men det som var kvar av den rörliga lönen betalades ut till alla i slutet av året istället. Detta visar att vår lönemodell är VUCA-säker vilket har varit ett av våra förhoppningar för att göra det säkert för oss alla att stödja tillväxt men även oväntade situationer som vi inte kan planera för.

Vår lönemodell har ytterligare en viktig egenskap. Alla får ALLTID både den fasta och den rörliga lönen, med eller utan uppdrag. Du kanske tycker det låter orättvist? Tänk om någon utnyttjar systemet för att bara få betalt och vara lat istället för att skaffa ett uppdrag? Som jag nämnde tidigare tror vi på teori Y, med mycket stöd från vetenskapen. Så vi vet att A: människor är inte lata, 2: grupptryck är mycket effektivare än kontroll. Detta har hjälpt mycket till att ta bort rädslor för att vara utan uppdrag. När någon står utan kunduppdrag arbetar de med interna uppdrag, eller hjälper andra Dandies gratis med uppdrag, vilket är lika värdefullt som att få betalt direkt – det lönar sig säkert senare. Det var tanken bakom att alltid få full lön, och det betyder bara att alla får lite lägre lön under den tiden vilket känns mycket bättre än att inte få någon alls om du skulle ha otur – och vi är alla utan uppdrag från tid till annan. Det är en del av att vara konsult. Så mycket vet vi.

Att hitta rätt personer är det viktigaste – men vi insåg att delar av vår modell hindrade oss

Vi har alltid haft turen att människor kontaktat oss och bett om att få bli en Dandy, både från Sverige och även från utlandet, men vi insåg att många av de människor vi ville anställa inte ville bli anställda av oss. De gillade oss, de passade bra för oss och vi för dem…men ändå kunde vi inte få dem att skriva på något kontrakt. Något behövdes förändras. Vi hade en fantastisk rekryteringsprocess som hjälpte oss att hålla bra människor uppdaterade. Vi träffade och umgicks med många agila coacher på våra möten, kurser och andra öppna aktiviteter som vi stod värd för. Vår process för att ta reda på om vi skulle passa varandra blev också bättre och bättre när vi bjöd in våra Dandies att vara med. Vi använde både djupintervjuer, praktiska test och scenariobaserade tester, där kandidater träffade flera Dandies på olika möten för att ställa de frågor de ville, men ändå när vi kom till det sista mötet för att prata om vad det innebar att vara anställd i Dandy visade det sig att de ville ha ett eget företag. De ville gå med i vår community av Dandies, skulle älska att arbeta med våra uppdrag och de trodde verkligen på idéerna bakom Dandy och ville verkligen bidra till att bygga ett fantastiskt företag.

Vi bestämde oss därför att hitta ett sätt att ha ett delat erbjudande för att kunna få in rätt personer i Dandy, inte bara de som ville bli anställda. Jag har aldrig ångrat det beslutet. Idag har vi en modell där vi kör den ordinarie rekryteringsprocessen, lika för alla, och då kan de välja att bli anställd ELLER ha ett eget företag. Också en enkel och riktigt vacker lösning som hittills har tjänat oss riktigt bra. Vårt mål är att ingen ska se eller känna någon nämnvärd skillnad på vem som är vad, och att de kan byta från en modell till en annan om det passar dem bättre. Hittills har en anställd blivit sin egen företagare med stöd från oss. Och än så länge är alla lika investerade i att delta i aktiviteter och bygga ett Dandy tillsammans som vi vill arbeta i. Om saker och ting skulle förändras i framtiden av någon anledning är jag säker på att vi kommer hantera det och hitta en bra väg framåt tillsammans.

Vi har under åren insett att vi inte alls är lika bra på att anställa personal som vi är agila coacher. Jag måste erkänna att jag har varit särskilt dålig på att bedöma vem som kan passa eller inte och ibland pressat för hårt och inte lyssnat så bra på när andra Dandies ger mig information om vem jag borde värva eller inte och till vad. För det första är vår rekryteringsprocess inte anpassad för att testa rätt kompetens som kan behövas i andra roller, så varje gång måste vi anpassa den vilket gör det svårt att förbättra. Jag har också gjort misstaget att påskynda processen för mycket på grund av stress, och försökt få in någon att ta lite arbetsbelastning från mina och andra Dandies axlar. Detta har så klart blivit ännu mer stressande när det visat sig att vi haft olika förväntningar, eller att personen inte har någon som helst förståelse för vad vi gör och ofta kan personer som är vana vid traditionella företag och strukturer känna sig riktigt obekväma och otrygga att inte ha en tydlig beslutsordning eller någon som säger åt dem exakt vad de ska göra. Jag har lärt mig en del på vägen och jag tror att mina med-Dandies kanske håller med om att för att anställa icke-agilister till Dandy krävs ett annat upplägg där vi sakta samarbetar och ser om vi passar varandra. Alla måste alltid hitta sin plats lite också eftersom vi inte riktigt har tydliga roller, det finns arbete att göra, ansvar att ta och mål att hitta vägen mot, men du behöver ha ett samarbetstänkande och bry dig om oss som ett team och för våra kunder. Det kan vara väldigt annorlunda än var folk kommer ifrån. Ändå tror jag starkt på att få in friska sinnen för att få oss ur grupptänkande och ta in nya förmågor som vi kanske inte behövde igår utan idag och mer imorgon. Men alla som går med måste vara experter inom sitt område och de måste vara bekväma och intresserade av hur vi driver organisationen och tro på vår kärnverksamhet och våra värderingar. Om inte kommer vi att hamna i värdebaserade konflikter internt och det är något jag anser att vi bör hålla oss utanför när vi kan.

Ska jag som grundare jobba med våra kunder – eller bara jobba med att växa verksamheten?

Detta är något jag har kämpat med genom åren och ännu mer på sistone. Jag tycker att det är väldigt värdefullt att jag också arbetar med våra kunder på olika uppdrag av många anledningar, men i takt med att Dandy växer tar det mer och mer tid att driva verksamheten och risken att släppa det är för stor. Jag har haft som mål att ha kunduppdrag till max 50%, och att ibland inte ha några kunduppdrag för att få tid att ta större steg med Dandy. Eftersom jag alltid måste prioritera uppdraget dagligen, om jag är ute med kunder kan det påverka vårt dagliga arbete i Dandy om något oväntat händer. I en perfekt värld ska naturligtvis ingen vara så beroende av mig att jag behövs varje dag, men om jag är på ett uppdrag kan det ibland ta dagar innan jag hinner. Det har visat sig vara en bra prioritering om jag kan vara med i vår dagliga Operations Standup, varje morgon i 15-20 minuter, och sedan kanske ringa in eller samarbeta lite under dagen om det är akut.

Upplägget med en Kanban-bräda och en daglig kort standup på morgonen har vuxit till något vi verkligen gillar och det hjälper till att leverera både operativt och strategiskt internt arbete då alla som arbetar utanför våra kunders leveranser finns där och kan stötta varandra med administration, marknadsföring, försäljning och annat. Detta ökar också transparensen och engagemanget och framför allt hjälper det att inte växa ohjälpsamma och oönskade silos. Om det kan hjälpa oss att hålla oss utanför traditionella silos som vi vet skapar en långsam organisation med många överlämningar och svårigheter att leverera värde i en höghastighets- och komplex domän så är det värt MYCKET att hänga med och förbättra. Så bara av den anledningen kan det vara en av de mest värdefulla goda metoderna att ta med sig från det här inlägget.

Skapa flöde inom företaget för att fortsätta tänja på gränserna för att leverera värde, inte bara idag utan även i framtiden

Jag älskar verkligen att bygga produkter, kundupplevelser och att hitta nya sätt att stödja människor och organisationer till att bli vad de behöver vara för att göra människor fantastiska. Min största rädsla kring detta är att alla är för upptagna för att bara kunna leverera på kunduppdragen som gör dagliga konsultarbeten (vilket ju inte alls är en liten eller dålig sak i sig), och att inte kunna också slå sig samman och titta på helheten, dela med oss av våra lärdomar och bygga återanvändbara produkter eller tjänster som kommer att föra oss framåt i det långa loppet. Om jag ska vara ärlig är jag verkligen rädd att vår konsultverksamhet kommer att bli för framgångsrik så att jag inte har någon att göra affärsutvecklingsarbete med utanför våra kunduppdrag, eller “leka med” som jag brukar se det. Arbete är inte jobb för mig när det kommer till detta, det är ren kreativitet och roligt. Detta kan vara en radikal tanke för många att vara ett konsultföretag och INTE vija att alla ska vara 100% på betalda kunduppdrag. Jag vet att det verkar motsägelsefullt, och att de flesta konsulter och byråer gör precis tvärtom. De ber folk att göra allt internt arbete utanför deras 40 timmars arbetsvecka vilket för mig är totalt orättvist och inte något man kan be någon anställd att göra. Bara grundare gör det. Vi jobbar ofta, men det är för att det är vårt företag. Vår bebis. Vi gör det för att vi tror på något och vi sätter reglerna för oss själva, det gör inte de. Som ett sätt att förstärka denna övertygelse har vi skapat en modell (struktur) för att stödja det som vi kallar Dandy 4×4 där vi säger att vi bara vill arbeta 80% i “våra roller” och 20% i att växa oss själva, varandra, Dandy och våra kunders verksamhet. Detta stöds också av strukturer inom vart och ett av de 4 områdena som vi kontinuerligt förbättrar och anpassar separat.

Först att lita på vinner – att lära känna varandra kommer att göra oss psykologiskt säkra

Det här är ett hett ämne för oss nu och har varit det sedan vi började. Det är ofta svårt att bygga upp förtroende inom konsultföretag eftersom människor inte träffar sina kamrater tillräckligt ofta för att bygga personliga relationer. Vi har jobbat med detta i åtanke och provat olika saker på vägen. En sak vi gör för att stödja och bygga förtroende mellan människorna inom Dandy är att skapa en MyNeeds-profil. Denna profil ger mig en förståelse för mina egna nyckeldrivkrafter, vad som är viktigt för mig. Denna hjälper oss också att förstå andra omkring oss. Om vi är väldigt olika och har olika drivkrafter kan vi se saker väldigt olika. Nu har vi inte lagt tillräckligt mycket tid på att lära känna hela Dandy-systemet med allas profiler på ett par år, men alla får alltid sin egen profil när de går med i Dandy, vilket är en bra grund att bygga på när vi har behov och tid att dela med varandra som individer eller som grupp.

Buddy-systemet är en annan struktur som är en del av Dandy 4×4-utvecklingsramverket. Detta är en struktur där vi kopplar samman personer 2 och 2 eller upp till ibland 4 personer i väntan på en uppdelning. Tanken är att de kollar in med varandra oftare, varje vecka eller varannan vecka och coachar och hjälper varandra i alla ämnen. Buddy-systemet kan också användas för att kanske få ett mer strukturerat strategiarbete gjort, eller kommunikation genom att be alla kompisar att göra ett specifikt uppdrag och sedan dela med sig. Vi har hittills fokuserat på att använda det för att bygga ett nätverk för att få människor att få peer-coaching och få dem att känna sig trygga genom att bygga starka relationer med en person i taget, och sedan rotera ungefär var sjätte månad. Jag och Mathias har många gånger varit så tacksamma för detta system som vida överträffar alla traditionella personalchefer vi har sett tidigare när det gäller att ge säkerhet, förtroende och stöd. Och vi hade inte kunnat köra Dandy utan det. Vad vi har insett de senaste 6 månaderna är att vi nu behöver dela upp det i två kompissystem, eftersom vi är över 20 personer, och att ha en facilitator inom varje system för att hjälpa och hålla det vid liv och föra samman alla kompispar oftare för aktiviteter kan vara en bra idé. Det har visat sig att inte alla kompispar träffas så ofta som de kanske hade tänkt sig, och det har också misslyckats i den meningen att det inte har kunnat plocka upp dessa “systemfel” så snabbt som vi kanske vill ha det också . Ett par personer har tyvärr blivit kritiskt sjuka på grund av stress under Covid och vi kan se att kompissystemet inte klarar av den typen av händelser, det är inget vi kan acceptera utan att ta vårt ansvar som arbetsgivare. Dessa personer har jag och Mathias tagit hand om som arbetsgivare och båda mår nu bra igen. Detta kommer att stå på vår gemensamma Dandy-agenda framåt att anpassa och finjustera Buddy-systemet, så att det verkligen blir vad vi behöver framåt.

En annan sak vi börjat med för några månader sedan är sk. “Secret Dandy Dates”, vilket är som det låter, någon drar ihop några Dandies i en mindre grupp för att tillbringa lite tid tillsammans och göra något icke-arbetsrelaterat tillsammans för att umgås och lära känna varandra lite mer. Det här är ett test för att se om det kan hjälpa till att bygga relationer mellan människor snabbare, och inte bara de som arbetar med samma uppdrag. För att köra en SDD kan vem som helst bara låta RoseMarie på Dandy HQ veta vem som ska bli inbjuden och sedan ge henne kvittot efteråt. Vi har sagt att cirka 2000 SEK är max per individ per 6 månader. Men som alltid är det viktigaste att få det att hända och att inte följa reglerna. Jag hoppas alla kommer att ha minst en SDD efter 6 månader 🙂

Bilden nedan är från den första Secret Dandy Date där jag bjöd in Kari, Rachael och RoseMarie genom att fråga dem var för sig om de var lediga någon kväll de kommande veckorna, och sedan ge dem en adress och tid där de skulle vara på en specifik dejt…De lyckades lista ut ungefär hälften av det, att vi skulle på en fantastisk vegansk restaurang, men delen om att bygga mini-ekosystem i glashus innan middagen hade de ingen aning om. Vi hade en riktigt härlig date och vi har fortfarande kontakt om hur våra växter mår i glashuset 🙂

Gå från start-up till scale-up? Framtiden avgör, men vi ska göra vårt bästa för att inte göra det till en screw-up 🙂

Det här är några av mina, och våra övertygelser, misstag och lärdomar hittills på vår 5-åriga resa från start-up till kanske en scale-up, men absolut inte en screw-up 🙂 Vi vet inte hur framtiden ser ut, vad som väntar oss men jag är övertygad om att vi kan hantera det som ett lag så länge vi håller fast vid våra värderingar. Det får mig att känna mig trygg, och det är därför jag älskar det arbete jag och vi gör.

När jag bad alla Dandies om lite feedback på det här inlägget bad några om fler misstag, det känns som att allt har varit riktigt smidigt och att allt förvandlats till lärdomar och handlingar. Men visst har det varit små misstag också, varje dag. Och stora som inte nämns här utan mer av respekt för de inblandade eftersom jag tror att oavsett hur mycket “misstaget” skadat oss så ska vi inte hysa agg eller gräva ett hål och stanna där, vi borde ta oss ur det, se till att vi alla är säkra, borsta dammet från våra axlar och hitta en ny väg framåt. Vi har haft massor av anledningar att ge upp på vägen, men ännu fler för att fortsätta och jobba ännu hårdare – men mest smartare. Kärlek och värderingar kommer att leda vägen.

Jag hoppas att du som har läst så här långt (stort tack till dig) förstår att inga av dessa idéer är enbart silverkulor, och jag kan försäkra dig om att det kommer att krävas mycket arbete för att förverkliga din dröm oavsett vilken väg du väljer att gå, men jag hoppas verkligen att du gör det. Ta det första steget, starta ditt eget företag baserat på din egen vision, eller justera företaget du befinner dig i för att bättre anpassa det till det du tror på och kämpa hårt för dessa värderingar. Använd gärna någon av våra modeller och lärdomar om du tror att de kan hjälpa dig. Hör gärna av dig med funderingar, frågor, be om stöd när det behövs, eller om du vill att jag eller någon av de andra Dandies ska komma och dela den här historien.

Tack för att du tog dig tid att läsa ♥️