Fallstudie: Mer effektivitet och samarbetsförmåga med OKR och agilt arbetssätt hos en av nordens stora försäkringsbolag

Written by


Under en pågående digital transformationsresa hos ett stort nordiskt försäkringsbolag identifierade vi behovet av att förbättra arbetsmetodiken och säkerställa att alla affärsenheter arbetar mot gemensamma mål. Vi beslutade att införa OKR (Objectives and Key Results), ett agilt arbetssätt och en transparent backlog som baseras på affärsenheternas prioriteringar.

Som produktägare arbetade jag aktivt med affärsenheterna, IT och Tribe Management för att driva denna förändring. Följ med på resan när jag delar några av erfarenheterna och ger flera tips för hur ni kan ta er organisation till framgång med hjälp av tydliga OKR.

Varför OKR är ett bra sätt att jobba mot gemensamma mål

1. Klarhet och Fokus: OKR hjälper alla medarbetare att förstå olika prioriteringar och förväntningar.

2. Ökat Engagemang: När medarbetarna är involverade i att sätta OKR ökar engagemang och motivation.

3. Mätbar Framgång: Med specifika och mätbara Key Results är det enkelt att följa upp och justera insatser vid behov.

4. Transparens: En kultur av öppenhet och gemensam förståelse främjas genom synliga mål och resultat.

5. Agilitet och Anpassningsförmåga: OKR kan snabbt anpassas efter förändringar, och det gör organisationen mer flexibel och snabbrörlig.

6. Prioritering och Resursallokering: Fokus på kritiska områden förbättrar effektiviteten och minskar risken för utspridda resurser.

7. Strategisk Justering: OKR säkerställer att alla team arbetar mot samma övergripande mål, det främjar samarbetet i hela organisationen.

Resan börjar – Samarbete och transparens i fokus

För att lyckas med förändringen behövde vi skapa en kultur av samarbete och transparens. Vi började med att utbilda alla team kring hur man arbetar med OKR och vikten av ett agilt arbetssätt. Genom workshops och utbildningssessioner diskuterade vi principerna bakom OKRs och hur de kunde hjälpa oss att fokusera på de mest kritiska målen.

Implementering av OKR – Med tydliga mål för varje affärsenhet

Vi identifierade och definierade tydliga mål för varje affärsenhet. Dessa OKR anpassades också till företagets övergripande strategi. Kvartalsvis granskade och uppdaterade vi våra OKR, med regelbundna incheckningar för att följa upp framstegen.

Agilt arbetssätt och transparent backlog

För att skapa en god grund att stå på införde vi också ett agilt arbetssätt med sprintar, objectives, needs, features och stories. Varje produktägare höll sin backlog transparent och uppdaterad, baserat på affärsenheternas prioriteringar. Regelbundna backlog-refinement-möten organiserades mellan IT och affären för att skapa förståelse och
samordning.

Nyckelutmaningar – Alla förändringar innebär utmaningar?

Kan detta skrivas som tips för dig som ska genomgå en liknande förändring?

  • En stor utmaning var att få alla team att omfamna den nya arbetsmetodiken, vilket krävde tid och tålamod. – Hur löste ni det?
  • En annan utmaning var att säkerställa att alla affärsenheters prioriteringar återspeglades i backloggen, vilket krävde effektiv kommunikation och förmåga att balansera olika behov och förväntningar. Exempel?

Framgången – Våra insatser leder till snabbare leveranser och högre kvalitet

Trots utmaningarna lyckades vi implementera OKRs och ett agilt arbetssätt som förbättrade vår
effektivitet och samarbetsförmåga. Den transparenta backlogen hjälpte oss att prioritera de mest kritiska
uppgifterna, vilket resulterade i snabbare leveranser och högre kvalitet på våra projekt. Det agila
arbetssättet främjade en kultur av kontinuerlig förbättring och hjälpte oss att identifiera och lösa problem
tidigt.

Lärdomar och framtid

Genom denna resa lärde vi oss vikten av tydliga mål och regelbundna uppföljningar. Implementeringen av OKR och det agila arbetssättet har blivit en integrerad del av arbetskulturen. Denna förändring har inte bara förbättrat vår interna effektivitet utan också vår förmåga att leverera värde till våra kunder. Vi är nu bättre rustade för att hantera framtida utmaningar och fortsätta vår strävan mot att bli det ledande försäkringsbolaget i norden. (Var inte detta samma slutkläm som i förra inlägget? Kan vi göra detta mer unikt för just detta?)

Shopping basket
Related Trainings
Our Trainings
Den Produkt-Ledda Affärssimuleringen – Nu som öppen kurs
Target Group: Exekutiv ledning, chefer och medarbetare i organisationer som vill bli produkt-ledda och få affärsagilitet.
Teachers: Mia Kolmodin
Stockholm, 20-21 Mars, 2025