Fallstudie: Digital transformation hos ett av Nordens största försäkringsbolag

Written by

Min kund, ett av Nordens ledande försäkringsbolag, stod inför en enorm utmaning. Deras äldre försäkringsplattformar, spridda över flera länder och affärsenheter, behövde moderniseras och
konsolideras till en enhetlig plattform. Målet var att förbättra både effektiviteten och kundupplevelsen. Mitt uppdrag som interim produktägare var att i Norden leda utvecklingen och implementeringen av produkt- och prismotorn samt skattemodulen.

Resan börjar

När jag steg in i rollen insåg jag snabbt att även om detta var en stor teknisk uppgradering, så var det även en komplett digital transformation. Transformationen hade redan pågått en längre tid och mitt fokus var att snabbt få en förståelse för var vi var och vad de olika affärsägarna ville åstadkomma. Jag såg till att etablera ett starkt nätverk av stakeholders, ämnesexperter och andra nyckelpersoner från olika länder. Vi höll tät kontakt och byggde en transparent backlog, där varje land och affärsgren presenterade sina unika behov och utmaningar. Detta var avgörande för att skapa en gemensam förståelse och få med alla på tåget.

Utmaningarna

Som så ofta var transformationen inte utan hinder. De äldre systemen var komplexa och varierade kraftigt mellan länderna, och vi arbetade mot klockan då vi samtidigt förlorade viktiga kompetenser i legacy-system till pensionsavgångar. Dessutom var vi tvungna att säkerställa att skattemodulen samtidigt hölls uppdaterad med de förändringar vi gjorde i systemet och föränderliga skatteregler i de nordiska länderna. För att hantera detta, införlivade vi agila metoder, med företagsövergripande OKRs som vi sedan bröt ned på sprintar, dagliga stand-ups och retrospektiv. Detta tillvägagångssätt hjälpte oss att hålla transformationen på rätt spår och anpassa oss snabbt till förändringar.

Att förena affär och IT

En av de viktigaste punkterna i min roll var att agera som bryggan mellan IT och affären. Tillsammans
med mitt team samlade vi in och översatte affärskrav till tekniska specifikationer och säkerställde att
utvecklingsteamet förstod de affärsmässiga målen. Genom att upprätthålla en öppen kommunikation både inom vårt eget utvecklingsteam och med de andra teamen inom transformationen kunde vi lösa konflikter och säkerställa att alla jobbade mot samma mål.

Resultatet

Efter många år och månader av hårt arbete, intensivt samarbete och problemlösning har vi kommit en bra bit mot målet. Den nya enhetliga plattformen ersatte de gamla systemen, vilket kommer att resultera i smidigare operationer och en fantastisk ny kundupplevelse i slutändan. Den nya produkt- och prismotorn ger oss den flexibilitet och noggrannhet vi behövde för att möta marknadens krav, och skattemodulen säkerställde att vi följde alla regler.

Slutsats

Denna transformation kommer att positionera min kund för framtida framgångar. Genom att
bryta ner silos och arbeta som ett sammanhållet team lyckades vi inte bara med teknisk integration, utan också med att förbättra effektiviteten och kundnöjdheten.

Läs mer om Dennis och se hans Leadership Agility 360-profil med validering av hans ledarförmågor

Dennis har validerat sitt ledarskap hos Moderna Ledare. Läs mer om Dennis syn på sitt ledarskap och vad han kan bidra med som en interimledare, samt se Dennis Leadership Agility 360-profil.

Läs mer om Dennis Alderetes erfarenheter i hans konsultprofil >

Shopping basket
Related Trainings
Our Trainings
Chefens nya roll: Det katalyserande ledarskapet – Ledarskapsprogram för att leda ständig förbättring
Target Group: Chefer och ledare i organisationer med team eller grupper
Teachers: Jenny Persson, Mia Kolmodin
2-3+23 okt, 6, 12, 20 nov - Stockholm och online