Sträck ut en hand under semestern

Written by

Många känner sig ensamma idag. Över hela världen varierar siffran mellan 6-45%. Bland våra äldre i Sverige är siffran strax under 20%. När människor känner sig ensamma har de lättare att känna ilska, ledsamhet, stress, oro och fysisk smärta. Det kan också vara svårare att känna positiva känslor.

Om vi vill ha en skön arbetsmiljö, en värdefull fritid och en bra värld så bryr vi oss om det här. Tänk på att det finns många som känner sig ensamma särskilt under ledighet och semester när de inte har arbetet att gå till varje dag.

Uppmärksamma känslor på arbetsplatsen

Känslor på arbetet är viktiga att uppmärksamma. Ur dem kan innovation, motivation och engagemang komma, alternativt döda dem. En persons känslor kan få stor påverkan på en arbetsplats. Tror vi alla någon gång har mött den där medarbetaren eller chefen som vi upplever väldigt negativ hela tiden, och många gånger finns det en bakgrund bakom. Vi behöver bli bättre på att uppmärksamma känslor över lag.

Tänk när vi sitter i ett möte och någon är kort i tonen, kanske låter irriterad, om vi istället för att fräsa ifrån frågar “Jag märker att du låter irriterad, vad handlar det om”? Förhoppningsvis möter personen dig med ett ärligt svar, och från det kan du nu slippa energidränage eftersom du inte behöver undra vad det beror på. Kanske kan detta även bygga en bro mellan er där det byggs tillit. Men, framför allt kan vi hjälpa personer ur sin ensamhet och ta bort ilskan, oron, stressen och annat för den här personen genom att faktiskt uppmärksamma dem. Fantastiskt, eller hur?

Sommaren är en tuff tid för många

Även många äldre sitter kanske och hoppas på att få besök nu när nära och kära äntligen är lediga. Det finns så mycket förväntningar i luften inför sommaren. Kanske att man äntligen träffar en partner?

Ibland är det svårt för oss när vi bor så långt ifrån varandra. Men om alla sträcker ut en hand till den där personen som vi vet är lite ensam där vi befinner oss just nu i alla fall, så kommer vi att skapa en bättre värld. Bjud med dem på festen, på picknicken, till stranden, eller ta en liten tur med dem – det behöver inte vara långt. Ge dem lite av din tid. Oftast får man så mycket tillbaka. Du bidrar med glädje, kanske sänker någons stressnivå, oro och värk. Hur coolt är inte det?

Så, sträck ut en hand under din semester och bygg en bättre värld tillsammans – och ha en fantastisk sommar!

Shopping basket
Related Trainings
Our Trainings
Creative Friday at Dandy People – Innovation and Story Making with LEGO® SERIOUS PLAY®
Target Group: För dig som vill utforska hur lego kan möjliggöra kreativitet genom story making.
Teachers: Mia Kolmodin, Kari Kelly
New date coming soon