Systemcoachning för perspektivtagande

Written by

“Vi får nöja oss med att vi helt enkelt inte har samma syn på saker”, är ibland lätt att slänga ur sig när man har kört fast i en konflikt. Men, det finns vägar och sätt att få samma syn på saker – och lärdomar på vägen dit.

Gemensam bild genom systemcoachning

Många gånger uppstår konflikter för att man inte skaffat sig en gemensam bild av nuläget, eller det resultat man vill nå. Däremot är det lätt att TRO att vi har samma bild av saker. Om vi lägger tid på att fråga var och en om deras bild av nuläget, så blir det snabbt tydligt att vi inte kommer få ett enhetligt svar. Det beror inte på att någon har fel och andra har rätt, det betyder bara att olika saker väger olika tungt för olika individer. Något perspektiv känns viktigast för dem just nu, alternativt är helhetsbilden för komplex.

Därför behövs systemcoachning, som ett sätt att se samma bild av nuläget. Systemcoachning kan också bidra med en målbild av framtida läge under t ex en transformation, ett retrospektiv för team eller team av team. Eller helt enkelt för att visualisera något som är komplext som inte alla har samma bild av. Man kan ha de bästa intentionerna från flera håll, och ändå blir det inte bra. Det kan vara för att man inte ser effekterna av det, eller de kausala slingorna som eventuellt uppstår. Det kan exempelvis vara när dålig kvalitet minskar teamets kapacitet, som i sin tur spär på dålig kvalitet så det blir en dålig loop som bara fortsätter.

Allt är inte tydligt för alla – gör det tydligt

Det är inte alltid tydligt att alla parametrar syns för alla, och då kan det vara bra att ta till systemcoachning. Samla alla i ett rum och tänk på att dialogerna är det viktiga här. Fråga sedan dem vad det är för problem som ska lösas (om ni vet det) och enas först kring det.

Sätt problemet i centrum. Skriv sedan upp alla parametrar som är synliga nu, som påverkar problemet och på vilket sätt. Har det en positiv effekt, eller negativ? Syns effekterna på en gång eller finns det en fördröjningseffekt som är svår att se? Är det någon parameter som är extra viktig för att det här ska hända, eller inte hända? D v s har något motsatt effekt från det du vill åstadkomma? Finns det några constraints/begränsningar att ta hänsyn till här? Har man gjort quick-fix på någonting och vilken effekt har det i så fall gett? Vilka mentala modeller finns hos individer som påverkar beslut som tas? Det är så viktigt att få upp allt detta och visualisera det för alla.

Tips på verktyg för visualisering

Här är en bild där jag hade påbörjat visualisering i Mural av vad som bidrar till psykologisk trygghet, för att visa hur notationen kan se ut. De gröna lapparna bidrar till psykologisk trygghet, de rosa minskar dem. Notationen i bilden visar på sambanden mellan dem och hur de ser ut.

Jag visualiserar ofta det här genom att rita upp det på magisk plast, en whiteboard eller i Mural. Jag använder mig av olika notationer för att rita upp det, du kan se dem i bilden ovan. Det är verkligen ett starkt och användbart verktyg i så många situationer! En annan effekt det får är att det minskar konflikter mellan människor och skapar harmoni. Vi behöver inte alltid hålla med varandra, men vi behöver försöka förstå varandra. Och när vi förstår varandra känner alla sig hörda, och förhoppningsvis är det då lättare att ta hänsyn till allas perspektiv på saker. Det hjälper oss i vårt perspektivtagande och i att utveckla vårt systemtänkande, en enormt viktig del i dagens landskap.

Det är egentligen inte så svårt men ger fantastiskt mycket. Ett verktyg som borde finnas i varje modern ledares verktygslåda! Hör av dig om du har frågor!

Shopping basket
Related Trainings
Our Trainings
Free Breakfast Seminar – Digital Product Development Paradigms – How to Become Product-Led Instead of a Feature Factory
Target Group: Everyone in need of delivering business value faster in complexity
Teachers: Mia Kolmodin
16 January 2025,Stockholm + Online