Agila kontrakt – så vill vi förbättra världen

Written by

Föreläsning om Agila kontrakt i ALmedalenJust nu packar jag och fixar det sista inför avfärden till Almedalen, mitt första besök på den omtalade politikerveckan. Det ska bli oerhört spännande. Vad ska jag göra där då? Jo, jag och Mattias Skarin, samt Tomer Shalit, som alla brinner för att förbättra världen genom Agil upphandling med Agila kontrakt, ska prata under söndagen på talarplats Hamngatan/Korsgatan kl 10.00 – 11.00, på temat “Skapa effektiv offentlig sektor med Agila kontrakt”. Det här blir en grym avslutning på en vår med många frukostföreläsningar hos olika företag och myndigheter på samma tema, vi lyckades också få till en interpellation i Riksdagen där Statsrådet Ardalan Shekarabi (s) tog beslutet att upphandlingsmyndigheten ska utreda införande av Agila kontrakt. Vi har också haft vår första utbildning på samma tema, “Certifierad Agil Beställare”. Vi har så här långt märkt att ämnet är glödande hett, så mer kommer att komma under hösten. Här kan du läsa mer om utbildningen och anmäla dig >

Agilakontrakt.se

Agilakontrakt.se
Agilakontrakt.se
Vi har också satt upp en egen sajt på ämnet, http://agilakontrakt.se. Där uppdaterar vi löpande med nyheter. Du hittar också de Agila kontrakt som finns i bruk i dag, utbildningar, föreläsningar samt en ständigt ökande samling av goda exempel. Syftet med sajten är att du som intresserad ska hitta allt du behöver för att lära dig mer om hur andra har gjort, material för att övertyga andra att ta första steget och våga förändra, samt utbildningar och seminarier för den som vill lära sig hur.

Goda exempel på lyckade upphandlingar med Agila kontrakt

För att lyckas i vår strävan att förändra och förbättra världen insåg vi att vi behövde visa lyckade exempel. Därför började Mattias att leta över hela Norden och intervjua företag och organisationer som har gjort lyckade upphandlingar och affärer. Det kommer nya uppdateringar löpande i form av intervjuer och artiklar med nyttig information. Här är ett smakprov på de vi har för närvarande:

1. Lyckas med användbarhet i IT upphandling – intervju med Clas Thorén

En viktig komponent för att lyckas med ett IT system är fokus på användbarheten. Ett Agilt kontrakt är ett sätt att formalisera detta. Oavsett kontraktsform kan man ställa sig frågan: kan jag kravställa användbarhet? Svaret är ja – både i offentlig och privat upphandling. Vi har intervjuat Clas Thorén, som berättar vad man bör tänka på. Clas har arbetat som upphandlare i många år och är användbarhetsspecialist vid upphandlingar. Clas är medförfattare till ”Att beställa användbara it-system” som beskriver ett antal upphandlingscase som haft användbarhet i fokus, bland annat Ekonomistyrningsverket (ESV) .
Läs hela intervjun på agilakontrakt.se >

2. Agila kontrakt i större projekt – ERST.dk

Hur kan man lyckas med Agila kontrakt i ett större projekt? Låt oss lära oss av ERST.dk – motsvarigheten till Svenska Bolagsverket. 2010 fick myndigheten medel för att lyfta och modernisera 20 system till ny arkitektur. Förutom gammal arkitektur var licenskostnaderna för tekniken betydande. Tidigt satte två effektmål för moderniseringen – Effektivitet och Användarvänlighet. Det explicita effektmålet sammanfattades i att ”det skall vara enkelt att vara ett företag i Danmark”.
Läs hela artikeln på agilakontrakt.se >

3. Erfarenheter från en riktig Agil upphandling : Intervju med Tomer Shalit från Ping Pong

Mattias Skarin intervjuar Tomer Shalit tidigare Utvecklingschef på Ping Pong AB, ett företag i e-learning branschen med offentliga kunder såsom landsting, universitet, kommuner och även större privata företag. Under vintern bistod han ett företag inom utbildningsväsendet att utföra en större Agil upphandling.

M: Vad var er tidiga erfarenhet med att arbeta Agilt med era kunder?

T: Vår tidiga erfarenhet av att jobba agilt kom från arbete med våra befintliga kunder. Vi hade genomfört gemensamma projekt där de gjort en nogrann kravspec, de fått vad de beställde men vid leverans insåg de att det inte var det de vill ha. Det var frustrerande och dyrt för alla parter. För de kunderna var det inte så svårt att komma överens om att istället försöka med ett agilt arbetssätt, där de kunde justera beställningen under leveransens gång.
Läs hela intervjun på agilakontrak.se >

4. Att beställa användarvänliga system inom ramen för LOU

Det finns goda exempel på systemlösningar som upphandlats inom ramen för LOU men med fokus på användarvänlighet. Något som brukar komma i andra eller tredje rummet för att vi tror att det inte går utvärdera objektivt eller för att det faller bort i konkurrens med funktion och pris.
Läs hela artikeln på agilakontrakt.se >

5. Hur Wunderkraut håller budget och bygger långsiktiga relationer med Agila kontrakt

”wundkraut_personernaSom kund skall man kunna göra karriär genom att jobba med oss”
Vad är Wunderkraut? Wunderkraut är en helt ovanlig webbyrå i Stockholm. Som många andra dynamiska och kreativa byråer sitter de i klassiska renoverade fabrikslokaler med högt i tak, öppna ytor och med ett trumset i mitten. Men det som utmärker är ledningens nyfikenhet, engagemang och passion för sin personal. Och hur långt man har kommit i att använda agila metoder för lyckade projekt.

Wunderkraut är inte precis några nybörjare på Agila kontrakt. De började experimentera med Agila kontrakt så tidigt som 2010 och till dags dato har man levererat runt 100 projekt med hjälp av Agila kontrakt.

Vi träffade webbstrategen Tomas Persson och affärsutvecklaren Fabian von Tiedemann på Wunderkraut för att lära oss av deras erfarenheter..
Läs hela intervjun på agilakontrakt.se >

Mer goda exempel på lyckade upphandlingar med Agila kontrakt kommer att komma, håll dig uppdaterad på agilakontrakt.se.

Kontakta mig eller Mattias skarin om du är intresserad av att få veta mer, vill ha en föreläsning på företag eller myndighet, eller vill gå utbildningen.

Shopping basket
Related Trainings
Certifierad Agil Beställare – Effektstyrd upphandling med Agila kontrakt – 2 dagar på plats
Target Group: Linjechef, verksamhetsansvarig, upphandlare, jurist, leverantör eller upphandlingskonsult
Teachers: Mia Kolmodin, Mattias Skarin
10 - 11 oktober, Stockolm
Our Trainings
Creative Friday at Dandy People – Innovation and Story Making with LEGO® SERIOUS PLAY®
Target Group: För dig som vill utforska hur lego kan möjliggöra kreativitet genom story making.
Teachers: Mia Kolmodin, Kari Kelly
New date coming soon