Varför Dandy People använder Lego och andra kreativa metoder

Written by

Vi får ofta höra vad roligt människor tycker att det är att gå på våra utbildningar, workshops och events, och det är vi förstås är väldigt glada för. Men ibland finns det även personer som undrar om det är effektivt om det blir “för mycket lek”.

Med den här blogposten vill jag adressera detta och visa vad forskningen säger om lärande och kreativitet.

AGES modellen – Neuroleadership

En jättebra modell för lärande är t ex AGES modellen från Neuroleadership Institute (som tar fram vetenskapligt baserade metoder för lärande och beteende) som betonar hur viktigt det är för allt lärande att inte enbart sitta still och lyssna på en person som föreläser, utan istället dela upp lärandet i flera olika delar:

  • Attention – Uppmärksamhet och aktivitet, fånga och behåll hjärnans uppmärksamhet
  • Generation – Generera kopplingar, generera egen unik mening till informationen
  • Emotion – Känslor, bjud in och utforska känslor
  • Spacing – Dela upp i mindre delar och skapa tid och utrymme att processa

När vi når detta – Då skapar vi lärande! En ren föreläsning har visat sig inte ha någon som helst effekt på en grupps effektivitet. Utan du behöver se till att få uppmärksamheten från deltagare (vilket inte är enkelt idag med allt brus), för att sedan generera kopplingar och unik mening hos varje individ och det gör vi genom att skapa olika känslor hos individen som leder till aha-upplevelser och sedan även ge utrymme till att processa sitt lärande.

Aktivera hjärnan

Om man som deltagare känner att “allt lunkar på” så kommer hjärnan att slappna av och sätta på autopiloten som då baserar allt på tidigare erfarenheter istället för att lära nytt. Genom att istället tvinga hjärnan att analysera vad som händer så hjälper vi deltagare att skapa mening och få nya lärdomar.

Här är några tips på vad du kan göra för att aktivera hjärnan på deltagarna:

  • Varva tempo och energinivå så att det deltagarna ska lära sig inte känns monotont och förutsägbart.
  • Ett annat sätt att aktivera hjärnan är att använda kroppen och även rummet ni vistas i.
  • Att skriva ned något gör att våra sinnen involveras eftersom vi upplever rörelsen i handen, känner papprets textur, och ögat ser vad vi skrivit.
  • När vi presenterar saker för varandra händer samma sak, vi hör vad vi säger, ser en annans reaktion vilket skapar känslor hos oss.
  • Minnen skapade under belöning och positiva känslor är rika, dynamiska, detaljerade (det finns mer information i hjärnan, på fler platser) som du kan använda dig av. 

Ingen motsättning i att ha roligt och vara professionell – och nå resultat. Tvärtom!

Positiva minnen skapar större avtryck i hjärnan och är därför av större värde för framtiden. Därför behöver man hjälpa till att väcka positiva känslor och belöningsrespons (SCARF modellen). Vi behöver alltså känna oss betydelsefulla, självständiga, trygga, bli behandlade rättvist och att saker är förutsägbara.

Det finns ingen motsättning mellan att ha roligt, vara professionell och nå resultat. Vi arbetar därför med att förstärka lärandet genom lekfullhet. Därför gör vi övningar där deltagare ritar, tävlar eller bygger med Lego så att de minns längre och lär sig mer. Att arbeta aktivt med att väcka uppmärksamhet skapar förvåning, intresse och även förvirring under trygga former, vilket i sin tur stärker lärandet. Aha-upplevelser är så värdefulla, och de vill vi att våra deltagare ska uppleva.

En annan viktig del vi drar nytta av, är att vi använder det som händer i rummet, detsamma gäller känslor som kommer upp. När vi känner något har vi lättare att minnas. Att tänka hypotetiskt kring något fastnar inte lika bra som när vi upplever något som påverkar oss personligen. Det mer handfasta stannar längre.

Training From the Back of the Room

Våra utbildningar är därför byggda på AGES modellen och på Training From the Back of the Room, som går ut på att designa och leverera inlärningsupplevelser baserat på en samling tekniker som utnyttjar neurovetenskap för att göra träningen vänlig mot hjärnan, för att optimera inlärningen. Den har också effekten att deltagare behåller sin kunskap under en längre tid.

Det första vi gör är att låta deltagarna komma i kontakt med ämnet för att ansluta till det. T ex genom en enkel fråga som: Vad känner du till om det här ämnet? Då får de aktivera hjärnan för att börja gräva i vad de har för kunskap i ämnet, det skapar attention.

Sedan går man vidare till själva innehållet och ger kort information om ämnet, tillräckligt för att börja praktisera något. Med hjälp av en konkret praktik (upplevelsebaserad övning) så skapar vi en upplevelse hos deltagaren som både skapar känslor och gör att de kommer ihåg saker. På detta sätt får de helt andra kopplingar än från ett rent teoripass – de får både generation och emotion.

Vi avslutar med att man får tänka själv, eller två och två, och ger dem utrymme att processa (sk. spacing), för att sedan samla gemensamt lärande och dela gemensamma slutsatser med hela gruppen så att lärandet ökar ännu mer.

Training from the back of the room bygger på 4C modellen. Dvs:

  • Connection
  • Content
  • Concreate practice
  • Conclusion

och den kopplar fint samman till AGES modellen, som du ser i exemplet ovan.

Senaste forskningen

Vi på Dandy People försöker alltid hålla oss uppdaterade med den senaste forskningen och det är viktigt för oss att deltagare verkligen har lärt sig något under våra kurser, workshops och annat, så att de kommer därifrån med konkreta verktyg och förmågor som är ger dem det de behöver. Därför använder vi kreativa metoder för att skapa genuint lärande baserat på forskning gällande neurovetenskap. Vi sätter våra deltagare i fokus och ger dem ett lärande i lättsamma former som fastnar, på riktigt.

Vill du veta mer om våra utbildningar för chefer, produktledare och andra hör av dig! Vi har även information på hemsidan under “trainings”.

En av våra kommande utbildningar, Chefens nya roll: https://dandypeople.com/training/chefens-nya-roll-facilitera-utveckla-valfungerande-team/

Läs mer om Neuroleadership Institute och deras metoder här: https://neuroleadership.com/

Shopping basket
Related Trainings
Our Trainings
Ledarskapsutmaningen – Digital träff varannan vecka
Target Group: För dig som vill utveckla dina ledarförmågor med stöd av den beprövade modellen Leadership Agility, ihop andra på samma resa
Teachers: Mia Kolmodin, Jenny Persson
Start 28 oktober, löpande varannan vecka