Wellbeing washing istället för verkliga agila värderingar

Written by

Wellbeing washing förekommer tyvärr på flera arbetsplatser och organisationer idag. Du märker det genom att du kanske väljer ett företag som arbetsgivare för att de skyltar med fina värderingar, men väl på insidan får du erfara något helt annat. Plötsligt får du uppleva att värderingarna endast fanns på papper.

Wellbeing washing handlar om att företag utger sig för att bry sig om sina anställda, men på insidan inte alls bryr sig. De kanske rent av driver en toxisk verksamhet med brist på resurser och är inte alls måna om att skapa psykologisk trygghet. Vi ser företag som utåt sett uppger att de präglas av agila värderingar för att det lockar människor till företaget, men som sedan inte lever upp till dem. Värderingarna kanske aldrig funnits där alls, eller har flytt ut genom dörren tillsammans med en tidigare ledare. Företag som agerar så här har nog inte förstått hur ofattbart viktig psykologisk trygghet är på en arbetsplats.

Psykologisk trygghet är grunden för motivation, lärande, prestation, kvalitet, innovation, grupputveckling och mycket mer

Företag idag behöver förstå att anställda är den största resurs vi har i organisationen. Därför behöver alla företag vara mån om, och ge alla medarbetare förutsättningar att kunna prestera bra. Du kan marknadsföra ditt företag och visa upp en fin fasad, men dina anställda kommer ändå alltid vara ditt bästa eller sämsta varumärke beroende på hur du behandlar dem.

Toxiska relationer ofta grogrund till stress

Orsaker bakom stressrelaterade sjukdomar handlar ofta om relationer. Relationer som är toxiska på olika sätt. Det kan t ex vara relationen med en chef som behandlar sin medarbetare dåligt, eller relationen till andra anställda där en chef tillåter dåliga beteenden så att psykologisk trygghet inte kan existera. Att vara konflikträdd eller vara en chef som har en övertro på sig själv samt tror sig vara expert på hur man löser saker själv är en mindre bra kombination hos en chef, och i synnerhet om de kombineras.

Sanna agila värderingar leder till psykologisk trygghet

Agila värderingar är något att ta på allvar, inte bara att skylta med. Värderingar som t ex öppenhet, respekt och mod. Genom öppenhet och transparens ökar möjligheten att alla får samma förutsättningar. När du som ledare visar mod att vara öppen med vad du känner och hur du påverkas, vågar vara öppen med hur situationen är – även i motgång – bidrar du till den psykologiska tryggheten. Så också när du visar mod att ta jobbiga beslut när det krävs, men också mod att stå upp för det som är rätt, mod att utöva ett katalyserande ledarskap där du inte har alla svar själv utan leder genom andra människor. Och när det här uppfylls så skapas den så viktiga och avgörande psykologiska tryggheten.

Har ni råd att inte bygga rätt förmågor?

Ingen tjänar på wellbeing washing. Sjukskrivningar kostar företag och samhället mycket pengar varje år. 32.6 miljarder betalades ut 2022 för psykisk ohälsa av olika slag. Trenden är att sjukskrivningarna ökar år för år. Satsa istället på att bygga upp rätt förmågor hos era ledare i ditt företag så att ni motar bort wellbeing washing och istället att ni verkligen lever upp till det ni utger er för att vara. Var noga med att utvärdera att ni har samma grundvärderingar. Oavsett, så är det bättre att vara ärlig. Då slipper ni i alla fall kostnader för nyrekrytering när de som anställdes gör upptäckten att företaget de förväntade sig visade sig vara ett annat med toxiska värderingar.

Att vara agil handlar inte om Jira eller att följa något särskilt ramverk eller liknande. Det handlar om att leva upp till agila värderingar och principer, att ha en människocentrerad syn och kunden i centrum. Det är glädjande att se en ökning i intresset för arbetsmiljöfrågor och att fler företag och organisationer börjar känna av dess betydelse som en konkurrensfaktor idag. Min förhoppning är förstås att alla inser värdet och att sätta människan i centrum blir det nya normala – på alla arbetsplatser.

Tack Mia Kolmodin för grafik.

Shopping basket
Related Trainings
Our Trainings
The Agile Leadership in a Nutshell Training & Toolbox – Online
Target Group: Executives, Managers, Employees, Associates. In "old" and large companies as well as smaller companies and "start-ups". Organizations as well as individuals.
Teachers: Björn Sandberg
Start at any time!