Något som blockerar vårt lärande är skuld. Det är lätt att skylla på andra när saker går fel. När ett viktigt samtal går fel så kan vi känna oss frustrerade det är lätt till att beskylla andra för den känslan. Tex när vi sitter i ett ledningsgruppsmöte och säger något som retar upp resten. Om vi bara omformulerat budskapet, så hade det definitivt tagits emot annorlunda. Om XXX varit mer mottaglig och sett det underliggande budskapet du ville får fram så hade resultatet blivit annorlunda…. Problemet är att skuldkänslan blockar vårt lärande, och även om vi får någon sorts återkoppling från gruppen så tar vi inte riktigt emot den. Vi ska snart gå in på varför.
Först – Vad är skuld?
Skylla ifrån sig är en reaktion på en obekväm känsla inom oss. Det var obekvämt att hela ledningsgruppen blev uppretade. Oavsett hur skulden manifesterar sig i vårt beteende så fastnar det också i vårt sinne. När vi klandrar andra kan det ta sig uttryck i skvaller, passiv – aggressivt beteende, vi kanske försöker hålla tillbaka våra känslor för att inte göra skada, men vi känner dem oavsett, och vi läcker. Eller så sker en direkt konfrontation. Vi sätter etiketter på känslorna genom att para ihop attityder med karaktärer. Tex att kollegan är trångsynt och väljer att tolka dig fel. Vi känner att vi har rätt att göra det här pga omständigheterna. Att klandra andra, är att; “helt korrekt” lägga ansvaret hos den som gjort fel. Att skylla på andra är ett sätt att undvika att skylla på oss själva. Att känna skuld är en straffande energi inom oss som kan kännas jobbig eller rent av outhärdlig. Skylla på andra är som att få en bakdörr att försvinna genom. Kan du känna igen dig själv i det här?
Konsekvenser av att känna skuld
Du kanske undrar om vi inte ska få människor att känna sig skyldiga när de gjort fel? Ska de inte skuldbeläggas? Och samma gälla för oss själva när vi gör fel?
Att skuldlägga oss själva och andra gör oss mindre effektiva och hindrar lärande hos oss båda. Många tror att om vi kan få den andra personen att känna skuld, kommer de förändras och sluta göra det som fick oss att må dåligt. Men om du tänker efter – hur ofta blir det resultatet, när vi skyller på andra? Och om vi lyckas, hur hållbart blir det när det baseras på rädsla istället för genuint engagemang? Det leder inte till lärande. Ett annat antagande kopplat till det tidigare antagandet är att vi själva inte har en del av det som hänt. Ändå finns det alltid en chans att vi själva har bidragit med hjälp av våra antaganden, beteenden och känslomässiga reaktioner. Så om föregående antagande stämmer, skulle det i sin tur innebära att vi inte behöver förändras, eller i alla fall inte före den andra personen. Även det här blockerar lärande och utveckling.
Självacceptans
Det kommer alltid att finnas människor som kommer att väcka negativa känslor hos dig och göra det svårt för dig att uppnå resultat tyvärr. Men det ENDA du kan kontrollera är dig själv, dina känslor, ditt beteende och reaktioner. Därför är det centralt för DITT lärande att du fokuserar på vad DU kan göra annorlunda.
Att skifta från att klandra andra till lärande är självklart lättare sagt än gjort. Så hur gör vi? Jo, bland det viktigaste vi kan arbeta med, är vår egen SJÄLVACCEPTANS. När man anser att man gör något fel, känner man ansvarig och skyldig. Det skapar defensivt beteende och BLOCKERAR självmedvetenheten om sitt eget beteende, antaganden och känslor. Det i sin tur, leder till att vi helst inte vill äga känslorna själva och lägger skulden hos andra, då känner vi oss inte så skyldiga.
Att arbeta med självacceptans handlar INTE om att ursäkta sig eller bara tänka positiva tankar. Vi får inte slarvigt använda självacceptans som ett sätt att slippa utvecklas där vi bara “tillåts vara” som vi är. Det innebär istället att känna igen beteenden, antaganden och reaktioner som är kontraproduktiva för oss, se oss för den vi är. Se på oss själva med nyfikenhet och UTFORSKA det som händer. Att utvecklas och växa. Då kan man ta mer ansvar och få en hållbar förändring hos sig själv. Det här tar tid och kräver att vi arbetar aktivt på det. Först då kommer lärandet, dessutom på flera olika plan!
Lycka till!
Vill du ha stöd i din ledarskapsutveckling en mentor till ditt ledningsteam, stöd i att leda team, mentor till HR, eller annat, hör av dig till Dandy People. Kontaktuppgifter på Dandy Peoples hemsida.