Att leda med klarhet

Written by

Många av oss ledare tycker att vi är rätt tydliga när vi leder. Sedan märker vi att folk känns förvirrade och vi kan inte sätta punkten på vad det handlar om, och till slut undrar vi vad som händer. Är det de andra som har svårt att förstå, eller är det du som faktiskt skapar förvirringen genom att vara oklar? Ja, oavsett anledning är det bara dig själv du kan förändra.

Det är tex. en konst att inte vara bias dvs ha fördomar som grumlar oss och vårt omdöme, att utforska andras perspektiv för att faktiskt på djupet förstå andra, och att hitta en gemensam grund och skapa klarhet kring situationer.

Att vara bias

Att vara bias leder till att vi drar förhastade slutsatser. Det skapar skav i våra relationer med andra. Det räcker att hjärnan en gång skapat ett mönster för att den ska använda mönstret framöver om vi inte stoppar den. Titta bara på hur vi matas med samma information när vi en gång sökt på den på sociala medier som fortsätter att mata oss med samma information och till slut tror vi att den ensidiga informationen är sann, för varför skulle den annars dyka upp så ofta?

Ett annat exempel: Du är sen till arbetet, din morgon var hemsk med barn som skrek, varmvatten som tog slut i duschen och du blev dessutom utan ditt morgonkaffe så du har ont i huvudet. Väl framme vid jobbet så slinker du in i konferensrummet och berättar hur hemskt allt varit och ber om ursäkt för din sena ankomst. Din avsikt var absolut att vara där i tid. Du dömer dig själv efter dina avsikt, så det var ok att vara lite sen idag.

Någon dag senare håller du i ett möte och Lisa kommer sent till mötet. Du blir smått irriterad och tycker att det är respektlöst av henne att dyka in sen. Hon ber om ursäkt. Hennes dotter hade problem att äta och Lisa ville inte lämna på dagis utan att dottern fått i sig mat, då hon generellt ätit dåligt efter magsjukan hon haft tidigare. Du tänker tyst för dig själv att hon kanske skulle klivit upp lite tidigare då. Du dömmer henne efter hennes beteende.

Ser du vad som händer här? Du dömer dig själv efter din avsikt att vara i tid och Lisa efter hennes beteende där hon var sen. Det här kallas för tillskrivnings bias. Det här är väldigt vanligt. Är det rättvist – nej absolut inte. Lisa hade troligen intensionen att vara i tid hon med.

Vi är alla bias större delen av vår tid eftersom vi överöses av information som vår hjärna inte klarar av att skapa mening kring och processa. Därför använder vi vår automatiska hjärna större delen av tiden och då händer sådant här. Det här blir inte bra, vi behöver kontrollera oss själva. Vi gör felaktiga bedömningar genom våra fördomar mot andra människor.

Några andra saker som kan hända när vi är bias, är att vi bekräftar det vi redan tror är sant, eller att vi låter känslor påverka vårt omdöme (om jag gillar dig ger jag dig fördelar, om jag inte gillar dig får du det svårare). Slutsatserna vi felaktigt drar gör att vi kommunicerar fel saker. Inte uppskattat!

Vad ska vi göra?

Ja, vill vi sluta vara bias så måste vi koppla på vår tänkande hjärna. Vår tänkande hjärna får vi tillgång till när vi ställer frågor till oss själva eftersom det tvingar oss att tänka efter och inte bara gå på automatik.

Det kan vara frågor som:

  • Var kan jag få mer information? 
  • Vad är motsatsen? 
  • Hur ser den stora bilden ut?
  • Gillar jag iden för snabbt? 
  • Tänk om den här iden kom från någon annan? Skulle jag tyckt om den lika mycket då?
  • Hur kan jag ha fel? 
  • Vad måste vara sant för att min ide ska vara fel?

Din automatiska hjärna kopplas bort för att kunna svara på frågorna, och nu kan inte hjärnan längre använda sig av gamla invanda mönster. När du slutar vara bias blir det blir så mycket lättare att vara empatisk. Vi vill alla vara snälla mot varandra och inte bli bedömda av andra som är fördomsfulla. Är vi mindre bias så blir vi också klarare i vårt ledarskap, för då stämmer vad du tänker och känner överens med vad du säger. Då utövar du ett mer klart ledarskap och är mer autentisk.

Det är viktigare än någonsin att lära från erfarenhet och kontinuerligt utveckla sig när du som modern ledare agerar katalysator/facilitator till andra människor. En ledare idag behöver kunna tydliggöra en agenda som inkluderar alla berörda parter, och behöver kunna facilitera en dialog som resulterar i ömsesidiga resultat. För att vara framgångsrik måste ledaren aktivt lyssna till andras åsikter och genuint överväga dem. Engagera sig i dialoger med andra för att nå gemensamma resultat. Expandera diskussioner till att handla om underliggande problem och känslor och interpersonella problem och då blir självledarskap och att inte vara bias otroligt viktigt eftersom autentiskt och empatiskt beteende förväntas och avgör din framgång.

Shopping basket
Related Trainings
Our Trainings
Foundation Training in Design and Facilitating Workshops with the LEGO® SERIOUS PLAY® Methodology – 4 Days On site
Target Group: Professional consultants and facilitators, Company trainers In-house learning and development specialists, Educators HR staff, Team leaders who want to use it as part of their leadership practice
Teachers: Jens Rottbøll
New date are coming soon