Konverterings- och användbarhetsanalys av Öresundskrafts nya webbtjänst

Written by

I går kom det in en förfrågan om en analys från Öresundskraft till min Facebooksida, Forum för Digital Design. Öresundskraft undrar om vi tycker att deras nya webbtjänst är bra och lättanvänd. Jättekul förfrågan, som måste undersökas på en gång så klart!

Här är sidan vi testar: http://www.oresundskraft.se/teckna-elavtal/

Film nummer 1 – ca 12 minuter

Film nummer 2 – ca 8 minuter

Eftersom att jag älskar att göra expertgranskning utifrån användbarhetsperspektiv och även konverteringsperspektiv så sätter jag igång på en gång med screencastprogrammet. Jag försöker ta mig igenom flödet och gör samtidigt en analys kopplat till best practices för användbarhet och konvertering. För konverteringen så använder jag mig av en konverteringsformula för att påvisa vad som skapar eller motverkar konvertering.

De 10 viktigaste förbättringspunkterna för Öresundrskrafts webbtjänst för att teckna elavtal är:

1. Utgå från användarens motivation. Att teckna elavtal så klart, men även deras drivkrafter är viktigta – vilka är dom? Kanske hitta ett billigare elavtal, kanske mer miljövänligt? Använd det i en Value Proposition högst upp på sidan, och i underrubriker och annat stödjande innehåll.

2. Länka till en kundtjänsida, helst en intern sida på tjänsten och inte på modersidan. Där det bör finnas flera möjligheter till kundsupport. Det minskar ORON och FRIKTIONEN.

3. Lyft upp det som är bra med er tjänst/er. Whats in it for me? Billigt, miljövänligt, lättförståerligt… kopplat till användarens MOTIVATION.

4. Använd rubriker på sidorna för att skapa struktur (inte bara i boxarna) så att användaren vet var de är i strukturen, och vad de ska göra. Det minskar FRIKTIONENoch ökar möligheten att scanna av sidan.

5. Göm inte viktigt innehåll under flikar eller ?-symboler. Det skapar problem och ökar FRIKTIONEN och skapar ORO.

6. Dela gärna upp flödet i flera steg, eller lägga innehållet vertikalt och inte i två spalter. Det förenklar för användaren och minskar FRIKTIONEN.

7. Minska FRIKTIONEN genom att inte kräva onödig information i formulär så att fler kan ta sig igenom. Hämta in svår information i ett senare skede, tex via uppsökande verksamhet.

8. Bädda in elavtalet i sidan. Många användare läser inte avtal innan de kryssar i avtalsboxen. Ert elavtal gick inte att återfinna alls via länken. Det skapar ORO vilket inte alls är bra.

9. Lyft upp avtalstiden tydligt kopplat till varje avtal. Det minskar ORON.

10. Skicka ett mail till användaren efter tecknat elavtal. I mailet ska alla uppgifter finnas med samt möjlighet att komma i kontakt med er kundtjänst.

Konverteringsformula

Här nedan ser du konverterings formulan som jag använder mig av för att visualisera analysen. Den kan användas på alla typer av tjänster och produkter och kopplas till design och innehåll. Skriv ut den och ha den bredvid dig och uppsatt på tavlan eller väggen där du sätter upp ditt arbete eller diskuterar med andra. Utifrån formulan kan du då ifrågasätta det du själv har gjort. Jag kan lova att du kan hitta förbättringsmöjligheter.

konverteringsformula

Nu är filmen uppladdad på Youtube och det här korta blogginlägget snart klart… det tog mig sammanlagt ca 2 timmar med lite videostrul då filmen blev lite för lång för att ladda upp på Youtube – därav de två filmerna. Den totala analysen är på 20 minuter, och tog lika lång tid att göra. Tänk om vi analyserade och testade tidigare och oftare i våra utvecklingsprojekt, vad mycket vi skulle kunna lära oss, och vad mycket bättre produkter vi skulle kunna göra. Expertgranskningar gör man ofta på befintliga produkter och tjänster. Under sjäva utvecklingen är det däremot väldigt bra att göra användbarhetstester, på minst 5 användare för att se de tydligaste misstagen och felen. Det kan man gärna upprepa ett par gånger under utvecklingsprocessen.

Hoppas du har nytta av den här analysen i filmerna – och hoppas att Öresundskraft hittar möjliga förbättringar och jobbar vidare på sin tjänst.

Tack Öresundskraft för er förfrågan!

Expertgranskning och konverteringsanalys är något som ingår i min kurs, anmäl dig om du är intresserad av att lära dig det och andra User Experience Metoder.
http://crisp.se/kurser/attraktiv-digital-design-15-16-november-2012

Facebooksidan för Forum för Digital design som stödjer användaren och skapar konvertering.
http://www.facebook.com/pages/Forum-f%C3%B6r-Attraktiv-Digital-Design/128381517294646

4 thoughts on “Konverterings- och användbarhetsanalys av Öresundskrafts nya webbtjänst

  1. Sweet, känns som att Öresundskraft har alla möjligheter att öka sin konvertering nu! Och kanske ändra sin design och utvecklingsprocess.
    Det är ingen lätt uppgift att ta fram ett sånt typ av konvererings flöde, det ska man ha klart för sig. Men endel misstag blir väldigt tydliga när du belyser dem så här… Det blir också tydligt hur viktigt det är att… testa, testa.

    1. Tack Kalle, ja vi får hoppas att dom ser det här som en hjälpande hand på vägen och att dom kan jobba vidare själva. Fick ett svar från dom i dag på deras egen Facebooksida att dom var förvånade att jag la ner så mycket tid vilket dom inte hade förväntat sig. Och att dom var tacksamma för feedbacken. Det är ju det som är kruxet med att testa. Det kräver lite tid och eftertänksamhet.

  2. Hej, arbetar som kundservicechef på Öresundskraft sedan sex månader tillbaka där en av utmaningarna är att just förbättra vår kunddialog i alla kanaler! Jag vill personligen tacka dig för detta! Hoppas att vi nu kan ta del av dina kloka tips! Tack än en gång!! /Adnan

  3. Hej och tack så mycket Adnan! Vad kul att höra 🙂 Hör av dig om du vill ha mer hjälp med att granska tjänsten från ett användbarhets- och konverteringsperspektiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopping basket
Our Trainings
Scrum Master training with Certification – 2 Days On Site
Target Group: Scrum Masters, Managers, Team coaches and anyone who wants to know more about the Agile mindset, Scrum, team coaching and team dynamics.
Teachers: Paolo D’Amelio
Nytt datum kommer inom kort