Lean brädspelsutveckling från köksbordet – Att komma på och bygga ett brädspel

Written by

Att få bygga, skapa, designa och uppfinna har alltid varit något jag älskar att göra. Egentligen spelar det inte så stor roll vad det är, det roliga är att lösa problem, formulera vad jag vill, komma på vad som gör det bra, skissa och se att det växer fram något efter hand som jag inte kunde föreställa mig innan jag påbörjade arbetet.

Till vardags jobbar jag som kanske bekant för en del, med att coacha inom hur man bygger bygga digitala produkter, oftast Lean UX i Agila Team. Kanske är det därför det kliar lite extra i fingrarna i bland att göra väldigt fysiska produkter 🙂

HiFi prototyp efter några månader från The Game Crafter

LoFi prototyp
LoFi prototyp efter några veckor

Så dyker en idé upp
Det mesta börjar med att man får en idé. Jag brukar säga att det behövs tre indikationer på att det är en bra idé för att man ska köra, siffror, magkänsla och kanske att någon annan ser samma möjlighet, mönster eller trend. I julas fick jag en idé som föddes ur ett antal sådana händelser. Under en kall morgonpromenad med hunden kom jag på att jag ville göra ett politiskt brädspel. Bara så där dök idén upp, som dom ofta gör. Dels hade det ju varit en lång höst med två val och mycket politiska händelser och diskussioner. Dels hade jag nämnt till någon på Facebook dagen innan som var nervös för en julhelg hos svärföräldrarna med politiskt olika åsikter att dom borde ta med sig ett politiskt brädspel till sina svärföräldrar som var roligt, lärorikt och avdramatiserande, vilket många tyckte var en grym idé – men vart hittade man ett sådant? Vi hade också spelat Monopol kvällen innan med barn och man, och jag hade som vanligt fått panik för att alla gator blev uppköpta och mina pengar tog slut… Jag är en verkligt usel förlorare, och det slutade med att jag reste mig upp och slängde mina få kvarvarande sedlar och gator och sprang iväg och smällde i dörrar (pinsamt… men sant) Nu hade jag ett 2 veckors lång lov utan planer, förutom att jag ville göra saker tillsammans med, och ha mysigt med min dotter, så varför inte skapa ett eget spel, och slå två flugor i en smäll? Bygga ett roligt brädspel där man slipper spela om pengar, och göra något kul projekt ihop… det var en självklarhet för mig att det skulle vara ett politiskt brädspel.

När jag kom hem från promenaden satte jag och Saga igång på direkten att skissa på varsitt brädspel.

Jag satte först upp lite riktlinjer för spelet jag skulle skapa:

 • Det skulle absolut inte handla om pengar (långt bort från Monopolets panik tack).
 • Man skulle kunna spela tillsammans oberoende av politiska åsikter eller intresse.
 • Det skulle vara möjlig att spela snabbt om man inte hade så mycket tid (jag hatar långrandiga spel som tar halva natten).
 • Man skulle kunna spela med barn från Sagas ålder, 11-12 år.
 • Det skulle vara roligt att spela, men också lärorikt.
 • Iterera för att hitta vad som gör att det funkar
  Min första tes var att det borde vara ett spel med frågor i olika kategorier. Saga skrev min första fråga i spelet, “Hur många platser finns det i riksdagen?”, för det hade hon just läst i skolan. Vi ritade, klippte och klistrade och skrev frågor, och provspelade. Jag ville gärna ha med politiker som spelpjäser, min morbror Roger som skulle bo hos oss över jul printade ut Löfven och Reinfeldts nunor och tog med sig till julaftonsfirandet, resterande ritade jag för hand.

  LoFi kort Hitta olika spelmoment som gör att spelet är varierande och roligt

  prototyp-test-bygga

  Vi provspelade flera gånger om dagen och höll på i två veckor att ändra i reglerna efter att vi upptäckt vad som var roligt och inte, jag ritade nya spelplaner mellan spelomgångarna och det blev bättre och bättre. Namnet ändrades ett par gånger, och efter att tag blev det “Jakten på Makten – Sveriges mest aktuella spel”. Roger fokuserade på att hjälpa mig att för hand skriva det första batteriet av frågor och satt och läste högt från Wikipedia om allt intressant han hittade. Det var tidskrävande, men väldigt roligt både att bygga prototyper tillsammans, att lära sig vilka mekanismer som var bra eller dåliga, och att spela det egna spelet. Mycket roligare än att spela Monopol 🙂

  Vi letade hela tiden efter bra delar till spelet, tärningar snodde vi från ett annat spel, också timglas hittade vi som kunde vara bra, och för att räkna poäng köpte vi stora barnpärlor och trämaterial för att bygga pinnar som stod på en platta att trä pärlorna på, dom snickrade Saga ihop väldigt bra.

  Handgjorda speltillbehör

  LoFi spelgubbar

  Handritade skisser på politikerna

  Hitta look and feel
  Efter ca 2 veckor var jag säker på hur spelplanen skulle se ut och fungera, jag ritade då upp den digitalt i Illustrator. Någon dag senare var vi hemma hos min pappa på besök och jag lyckades övertala honom att hjälpa till att illustrera politikerna till spelet. Som pensionerad illustratör hade han ju både kunnandet, och tiden (tyckte jag i alla fall). Han är ju väldigt mycket bättre än jag på att illustera, speciellt som jag ville att politikerna skulle vara rolig och inte bara korrekta. Kanske det i spelet som bidrar mest till att det inte blir för pretantiöst och tråkigt. Han blev inte eld och lågor direkt, han var faktiskt lite svårövertalad och påpekade att han ju faktiskt inte gillade varken att spela spel eller prata politik. Det gick ändå, det började droppa in gubbar och gummor av olika slag i vår gemensamma dropbox som jag kunde lägga in på spelplanen för att se hur det funkade. Och det funkade bra, det såg kul ut!

  Lo Fi illustrationer

  Handgjorda spelpjäser

  Bengt illustrerar politikerna

  Feedback och testa market fit
  Jag skapade en sida på Facebook, och en landningssida där man kunde anmäla intresse för att provspela, stötta eller köpa spelet. Jag fick via mina bekanta med spel- eller politikintresse kontakt med folk som kunde mer om brädspelsutveckling. I Januari var jag och visade upp min prototyp och fick det provspelat av brädspelsproffs på ett spelhackathon på Tekniska museet i Stockholm. Där fick jag massor av bra tips på bra mekanik för att göra spelet roligare, och även värdefulla tips på hur man kan gå tillväga för att göra riktigt bra prototyper, hur distributionen kan funka, och sedan även hur man beställer från fabrik i större volymer. Allt detta var helt nytt för mig, och väldigt värdefullt.

  Testa Kickstarter
  Många hade tipsat om att jag borde testa att dra in pengar för produktionen av spelen via tex Kickstarter. Jag skapade en kampanj, med film, bilder och text utan att egentligen ha någon större förståelse för hur man gjorde på bästa sätt. Spelet har ju en väldigt lokal marknad, enbart Sverige, och dessutom är det brädspel och med politik som ämne. Inte speciellt brett alls. Att nå målet på 200.000kr som jag hade tagit reda på att en produktion i Europa ungefär skulle kosta trodde jag inte alls var möjligt (om inte någon riktig galning skulle dyka upp) utan såg det mer som ett sätt att kanske få lite PR, se hur stort intresse det kunde finnas, och förstås att lära mig mer om hur Kickstarter fungerade. Jag fick in ca 7.000kr, främst av de närmast sörjande, vänner och bekanta, vilket var väldigt bra!

  Skapa proffsig prototyp
  Även om jag självklart inte fick ut några pengar alls, eftersom Kickstarter bara betalar utom man får ihop hela den begärda summan inom utsatt tid så gjorde det mig väldigt glad att få så pass mycket stöd, och jag bestämde mig för att i stället för att göra en större beställning via fabrik skapa en riktigt bra prototyp. Det gjorde jag genom en sajt som jag fick tips om som heter The Game Crafter. Där skapar man sina egna spel och får dom tryckta ett och ett. Man väljer utifrån massor av färdiga delar vilka man vill ha till sitt spel, tex tärningar i massor av olika utföranden, spelpjäser, timglas, olika varianter av spelplaner…osv. Man skapar sedan trycksaker så som kort, kartong, spelplan, regelbok som png bilder som man laddar upp. En fantastiskt rolig och kreativ sajt. Det var mycket mer jobb att både förstå och lära sig hur sajten funkade, och att skapa alla filer för tryck och ladda upp än vad jag hade kunnat tro. Som tur var fanns ett bra forum där man natt och dag kan få svar på alla dumma frågor av andra användare. Över 400 spelkort skulle skapas upp som separata PNG-original och laddas upp ett och ett, det tog sin lilla tid och var pilligt värre… Men, jäklar, det började ta form på riktigt 🙂

  Intresse även utanför rikets gränse
  Under tiden jag arbetade på HI-FI prototypen av spelet följde den handgjorda LO-FI prototypen med på resor till Köpenhamn och St Petersburg där det provspelades med vänner och bekanta, samt även på konferens till Island. På hotellet i Reykavik fick jag förfrågan om att köpa ett spel av en man som såg oss spela i lobbyn. Troligtvis kände han igen karaktärerna på spelplanen. Han var ju Islänning och jag försökte avstyra hans intresse, det var ju helt på svenska, och handlade bara om Svensk politik. Det borde ju inte intressera honom? Men, jodå, han var väldigt intresserad, han pratade ju lite svenska, och var politiker! Väldigt intressant tyckte han att det var. Kul tyckte jag, och för ett tag sedan skickade jag en Spel till honom.

  Första spelet från fabriken - magiskt :)

  Att hålla det första tryckta spelet i sin hand
  Efter någon månads arbete med att bygga spelet på The Game Crafter var den första versionen av HI-FI prototypen klar och kom med UPS ett par veckor senare. OM jag blev glad när jag kom hem och Saga säger att hon har tagit emot spelet! Väldigt roligt att få hålla det fina tryckta spelet i sin hand 🙂

  En upplevelse rikare, på spelmässan i Essen.
  En upplevelse rikare, på spelmässan i Essen.

  Europas största brädspellspelmässa – Spiel Essen
  I oktober åkte jag på vinst och förlust ner till en av de största spelmässorna i Världen, Spiel Essen. Där träffade jag andra speldesigners och distributörer,hade väldigt roligt och provspelade både mitt och andras prototyper, jag fick väldigt mycket bra feedback. Jag åkte ner för att känna av intresset och se om jag kunde hitta någon som var intresserad av att ge ut spelet. Hade det visat sig vara heldött så hade jag tänkt låta projektet vara, inte jobba vidare på det. Men som tur var var inte så, jag träffade mycket bra folk som visade ut vägen åt mig och gav mig energi att ta mig vidare. Efter mässan uppdaterade jag spelet igen utifrån feedbacken jag fick, det blev lite mer strategi.

  Spelet i Essen

  Testa försäljning
  Nu har jag sålt en hel del spel, och gett bort några fler, till vänner och spelsugna som visat intresse. I julas hade jag en liten kampanj på Facebooksidan och fick in fler förfrågningar än jag kunde sälja till, även beställningar från helt okända människor. Det kändes bra. Jag har löpande fått in feedback på stavning och förtydligande som behövdes på kort och spelregler, och massor av förslag på förbättringar. Spelet har uppdaterats ett antal gånger och jag har fått in beställningar direkt från sidan på The Game Crafter där spelet nu är publicerat till direktförsäljning. En riktig seger!

  Jag har när jag har kunnat, levererat de flesta spel F2F. Kul att träffa de som vill spela!

  Björn Rosengren provspelar. Han förlorar omgången, men tycker att spelet är kul och att de frågor och citat som handlar om honom är helt okey och "redan överstökade".
  Björn Rosengren provspelar. Han förlorar omgången, men tycker att spelet är kul och att de frågor och citat som handlar om honom är helt okey och “redan överstökade”.

  Produktion och distribution
  Jag håller nu på att leta möjligheter att hitta fler distributionsvägar genom de kontakter jag har fått i brädsspelbranschen, samt undersöker produktionsmöjligheter i lite större skala för att kunna distribuera det. Produktionsmöjligheter verkar finnas i olika delar av världen, och ser lite olika ut, både Europa (dyrt som attan, och jättestora upplagor), och Baltikum (trycker mindre upplagor, ca 200 st till normalt butikspris), och Kina (500-1500 i upplaga, med priser som gör att man kan få lite marginal).

  Jul och spelkväll :)
  Jul och spelkväll utan Monopol 😀

  Fortsatt trevliga jular utan Monopol 🙂
  Framtiden får utvisa hur fortsättningen blir, kommer du att kunna köpa mitt spel i vanliga spelbutiker till nästa julledighet med svärföräldrarna? Jag håller tummarna att jag listar ut resten av pusslet och tar mig vidare ut till de svenska köksborden. Om inte, så har det i alla fall varit oerhört roligt och lärorikt, och jag har i alla fall ett spel jag kan spela alla jular framöver utan att få panik och förstöra stämningen för resten av familjen 😉

  Till Webbsidan för spelet Jakten på Makten >

  Till Facebooksidan för Jakten på Makten >

  Till säljsidan på The Game Crafter >

  Shopping basket
  Related Trainings
  Our Trainings
  The Agile Leadership in a Nutshell Training & Toolbox – Online
  Target Group: Executives, Managers, Employees, Associates. In "old" and large companies as well as smaller companies and "start-ups". Organizations as well as individuals.
  Teachers: Björn Sandberg
  Start at any time!